Predstavljamo nekaj pametnih nasvetov za čiščenje, s katerimi boste učinkovitejši in hitrejši, vaš dom pa bleščeče čist.

Ne pozabite na predpražnik

Če doma nimate obutih čevljev, so vaša tla manj umazana. Da bi zmanjšali količino umazanije, ki jo s čevlji prinesete v vežo, pa se založite s predpražniki. Enega postavite pred vrata, drugega v vežo. Zunanji predpražnik naj bo bolj grob, da boste s čevljev spravili čim več umazanije, notranji pa naj vpija vodo, da boste zaščitili tla pred vodo in - v zimskem času - soljo za posipanje. 

Pozabite na vedro

Kadar pomivate tla in za seboj vlečete vedro, se velikokrat zgodi, da iz njega pljuskne voda. Pozabite na vedro in raje s seboj prenašajte plastenko z razpršilko. Tla poškropite in pomijte.

Zaloga čistilnih sredstev

Vsa čistilna sredstva lahko naredite doma iz naravnih sestavin. Poskrbite le, da istega čistila ne uporabljate na vseh površinah. Pri občutljivih površinah se izogibajte uporabi alkoholnega kisa. Naredite si zalogo čistil, s katerimi boste čistili hitreje in učinkoviteje.

Pravilen način sesanja

Tla v sobi si predstavljajte kot mrežo vodoravnih in navpičnih pasov. Najprej s sesalcem sledite horizontalnim pasovom in nato še vertikalnim. Na takšen način se boste zagotovo znebili prahu in umazanije, ki se je ujela v majhne reže.

Definirajte "čisto"

Nekaterim "čisto" pomenijo bleščeča se tla, drugim je dovolj že sveže oprano perilo. Odločite se, kaj za vas pomeni "čisto" in sledite temu.

Načrt čiščenja

Ustvarite si načrt čiščenja, ki naj bo podoben plesu. Zaplešite v eni sobi in se s krpo dotaknite vsega: prašnih polic, omar, stikal za luči, okvirov vrat. Ne begajte iz sobe v sobo.

Uporabite pomivalni stroj

Pomivalni stroj lahko uporabite za skoraj vse steklene in keramične izdelke v hiši.

Straniščno školjko čistite vsak dan

Da bi se izognili neprijetnemu vsakotedenskemu gospodinjskemu opravilu, straniščno školjko s krtačo očistite vsak dan. Na ta način se boste izognili trdovratni umazaniji.

Preskočite poliranje

Leseno pohištvo sem in tja vseeno potrebuje nekaj poliranja, a ne med vsakim čiščenjem. Prah obrišite s krpo iz mikrovlaken in se izognite dolgotrajnemu poliranju. Na nespoliranem pohištvu se nabira manj prahu.

Postavite si prioritete

Najprej se lotite kuhinje in kopalnice, šele nato naj na vrsto pride ostali nered, prah in na koncu še tla. Ocenite, katera gospodinjska opravila morate opraviti najprej.

Hitro čiščenje

Kadar dobite obiske, ampak se vam ne da pospravljati, je čas za hitro čiščenje. Pri tem se lotite samo tistih površin, ki so najbolj vidne: kuhinjski pult, miza in kopalnica. Preskočite brisanje prahu na vrhu hladilnika ali za drugimi gospodinjskimi aparati.