Naj bo prostor, kjer bo dišalo po čistoči, mehkih ni sveže opranih tkaninah. Vaša spalnica lahko postane vaše osebno zatočišče, kjer se boste počutili varno, prijetno in udobno. Za lažje upoštevanje smernic si lahko ustvarite tudi osebni seznam opravil (tedenski ali mesečni), s čimer boste imeli še več motivacije za vaša opravila in uspešnejši doseg vaših ciljev na poti do nepopisnega udobja v spalnici.

1. Ne hitite s pospravljanjem postelje vsako jutro

Tokrat ne bo veljalo znano vzgojno pravilo, da moramo takoj po prebujanju pospraviti svojo posteljo. Posteljnina, odeja in ležišče se morajo čim bolj prezračiti, zato odeje nikar ne pospravljajte čez ležišče. S tem boste poskrbeli, da se bo izločila vlaga, ki jo telo odda med spanjem in prezračili vašo posteljnino in posteljo.

2. Redno prezračite spalnico

Spalnico vsaj 1x dnevno prezračite. Najbolje zjutraj, da bo vaš začetek dneva še lepši, hkrati pa se bodo prezračile tudi tkanine na vaši postelji. Zračite z odprtimi okni na stežaj, če imate možnost pa naredite tudi nekajminutni prepih, ki bo poskrbel še za bolj učinkovito zračenje.

3. Menjujte posteljnino vsaj enkrat na teden

Posteljnino perite po navodilih proizvajalca in vsaj na 14 dni. Bombažno in bombažno-satenasto posteljnino perite na 40 °C, posteljnino »mečkanko« pa lahko tudi 95 °. Pri svilenih posteljninah bodite pozorni, da jih perete z detergentom, specializiranim za svilo in na 30 °C (oz. po navodilih proizvajalca).

4. Redno menjujte rjuho in prevleko za vzglavnik

Rjuhe je priporočljivo prati na največ 60 °C, vseeno pa preverite navodila proizvajalca. S tem boste ohranili obliko in poskrbeli, da do krčenja ne bo prišlo. Ustrezna in redna higiena je resnično prava pot do boljšega počutja. Priporočljivo je, da prevleko za vzglavnik menjujete še pogosteje, vsaj 1x tedensko, saj vam bo hvaležna tudi vaša koža na obrazu.

5. Za dobro spanje poskrbite za manj svetlobe, hrupa in temperaturo prostora

Spalnica naj bo vaša oaza miru. Da boste lahko čim lažje zaspali, poskrbite na omejitev svetlobe iz zunanjosti: zagrnite zavese ali spustite žaluzije, ali pa si nadenite masko za spanje. Temperatura prostora naj bo nižja kot v drugih bivalnih prostorih, nekje med 18 in 21 °C, odvisno od vašega počutja in želja.

6. Naj spalnica ne bo tudi vaša shramba

Verjamemo, spalnica lahko hitro postane tudi kakšno odlagališče predmetov, naprav ali oblačil. Če združujete več funkcij v sklopu 1 prostora, pa le poskrbite, da bo vsaka stvar v spalnici imela svoje mesto. Redno čiščenje tal in vseh drugih površin bo poskrbelo še za vaše boljše bivanje v spalni oazi, po vsakem čiščenju pa prostore ponovno prezračite.

Z vsemi nasveti boste dosegli, da bo vaše počutje v spalnici v vsakem večeru pred spanjem in vsako jutro še bolj prijetno. Za več nasvetov o izboru izdelkov za spalnico, pa vabljeni na pregled ponudbe posteljnin v naši spletni trgovini.