Odličen začetek jutra po osvežujoči prhi in zaključek večera ali delovnega tedna v vroči kadi, kjer si želimo čim bolj mirnega in udobnega vzdušja. Včasih pa se nam zatakne pri vzdrževanju in ohranjanju naših brisač, ki so odločilen popotnik pri našem razvajanju v kopalnici. Ste tudi vi med njimi?

1. Brisače perite na primerni temperaturi

Brisače je najbolje prati po navodilih proizvajalca. V splošnem je znano, da je primerno pranje pri 60 °C. To je temperatura, ki uniči vse bakterije in zagotavlja ustrezno higieno naših brisač. Imate brisače iz velurja? Če želite, da ohranijo dobro teksturo in barvo, jih perite na 40 °C.

2. Brisače ločujte po barvah

Brisače svetlejših odtenkov perite ločeno od temnejših odtenkov. Povsem ločeno pa perite bele brisače, saj boste s tem upoštevanjem preprečili, da bi bela barva dobila sivkast ali bež podton. Če ne želite, da barve pri barvnih brisačah pobledijo, jih je potrebno prati z detergentom za barvno perilo. S količino detergenta ne pretiravajte.

3. Ne preobremenjujte pralnega stroja

Se vam zdi, da vaš pralni stroj ne opravlja svojega dela, kot bi si želeli? Predlagamo, da boben pralnega stroja ne napolnite povsem do vrha. Perite po navodilih proizvajalca, vendar preverjeni nasveti dokazujejo, da pralnega stroja ni dobro napolniti za več kot ¾ prostornine. S tem boste poskrbeli, da bo vaše perilo bolje oprano, motor pralnega stroja manj obremenjen, življenjska doba tega nepogrešljivega gospodinjskega aparata pa daljša.

4. Brisače občasno perite brez mehčalca

Uporaba mehčalca naredi vaše brisače manj vpojne. Mehčalec običajno pusti plast, ki ovira zmožnost vpijanja vode in sušenja brisače. Pri vsakem pranju uporabite minimalno količino mehčalca, občasno pa priporočamo tudi pranje brez mehčalca. Namesto slednjega raje uporabite alkoholni kis, ki ga dozirate v režo, kamor običajno natočite mehčalec. S tem boste poskrbeli, da vlakna ne bodo preveč zmehčana, vaša brisača pa tako veliko bolj vpojna.

5. Zavarujte svoje brisače pred neprijetnim vonjem

Če imajo vaše sveže brisače po vsakem pranju neprijeten vonj po vlagi, jih pred pranjem namočite v vroči vodi, ki ste ji dodali ½ skodelice sode bikarbone in 1 skodelico alkoholnega kisa. Pustite, da se namakajo vsaj 1 uro, nato pa jih operite, kot običajno. Znebite se neprijetnega vonja tudi z občasnim pranjem na višji temperaturi, vedno pa poskrbite, da jih temeljito posušite. Pred pranjem na višji temperaturi vseeno preverite navodila proizvajalca, da se izognete krčenju brisač.
6. Brisače po pranju raztegnite po šivih.

Ste vedeli za ta trik? Vaše brisače bodo ohranile pravo obliko, če jih boste po vsakem pranju malenkost raztegnili po vseh dolžinah šivov. Brisače bodo zato ostale pravilne pravokotne ali kvadratne oblike, izgled zloženih ali razgrnjenih brisač pa še vedno kot po nakupu.

7. Za boljšo mehkobo jih sušite v sušilnem stroju

Za daljše vzdrževanje mehkobe brisač jih sušite v sušilnem stroju. Tako bodo brisače mehkejše in bolj vpojne, poskrbite le, da čim bolj skrajšajte čas sušenja, da vlakna ohranite mehka. Če ste vseeno zagovorniki sušenja na zraku, jih čim bolj temeljito posušite in jih ne pospravljajte v omaro, še preden so povsem suhe. V hladnejših mesecih se izogibajte sušenju brisač na radiatorjih, s čimer se brisače bolj izsušijo in postanejo neprijetne na otip.
………………………………………………………………………….
ŠE VEDNO NI ŽELJENEGA UČINKA, KAKO TO?

1. Vaše brisače so odslužile svoj namen, so dotrajane

Glavni namen brisač je, da so na otip prijetne in dovolj vpojne pri vaši uporabi. Če te naloge ne opravljajo več, so morda preveč dotrajane. Kako pogosto menjati kopalniške brisače? Predlagamo, da jih zamenjate na vsakih nekaj let, najbolj pa zaupajte svojemu občutku.

2. Morda pri nakupu ne izberete dovolj kakovostnih brisač z višjo gramaturo

Pri vašem nakupu bodite pozorni na gramaturo/gostoto tkanine brisač, ki naj bo višja kot pri vašem prejšnjem nakupu. Brisače z gostoto tkanine vsaj 500 g/m2, so bolj mehke in mnogo bolj vpojne, kot brisače z nižjo gostoto tkanine.

Za več nasvetov o izboru brisač, pa vabljeni na pregled ponudbe kakovostnih brisač Svilanit.