Ali vaša posteljnina z vsakim pranjem počasi izgublja barvo in ni več tako prijetna na otip, kot takrat, ko ste jo kupili? Predstavljamo vam skrbno zbrane nasvete za kakovostno vzdrževanje posteljnine, s katerimi boste nedvomno podaljšali njeno življenjsko dobo, poleg tega pa vam bo še dolga leta krasila posteljo.

Za ugoden spanec velja pri vzdrževanju posteljnine splošno pravilo o rednem pranju in zračenju, vsekakor pa je dobro slediti napotkom za vzdrževanje na embalaži izdelka. Preberite nekaj priročnih nasvetov:

Pred prvo uporabo je potrebno izdelke oprati.

Pri pranju svetujemo uporabo pralnih praškov za barvasto perilo, ki ne vsebujejo belilnih sredstev. S tem bo barvasto perilo ohranilo svojo barvitost. Pisano bombažno posteljnino je priporočljivo prati pri nižjih temperaturah, belo pa lahko prekuhavate, v kolikor tako določa proizvajalec.

Prevleko za odejo in vzglavnik je potrebno obrniti na notranjo stran, da preprečimo posledice mokrega trenja pri postopku pranja – s tem ohranimo tudi barvno obstojnost posteljnine.

Zadrgo je potrebno zapreti.

Vedno perite po navodilih proizvajalca.

Perite po načelu sorodnih barvnih nians, pri nižjih obratih centrifuge.

Izdelkov nikoli ne namakajte.

Svetujemo uporabo minimalne količine mehčalnega sredstva, ki naravnim bombažnim vlaknom podari nazaj odvzeto maščobo.

Likajte pri največ 150 ˚C (poglejte navodila proizvajalca), vendar ne direktno po zadrgi. Likanje posteljnine je vsekakor priporočljivo, saj z vročo likalno ploščo uničimo ostanke pralnega praška in morebitne ostanke bakterij, tkanina pa ohrani mehkobo.

Sušiti na prostem ali v sušilcu?

Najboljše je, če posteljnino sušimo na prostem v senci. Na vrvi obešeno perilo diši po čistem. Pomembno je tudi zračenje postelje in posteljnine: odeje in vzglavnike damo za nekaj časa na zrak in se tako izognemo zatohlemu vonju. Paziti moramo le, da niso direktno izpostavljeni sončnim žarkom oziroma pretirani vlagi.

Izberite posteljnino Svilanit iz 100 % bombaža ali bombaža saten obdelave.