Tudi vas motijo madeži na kuhinjskih krpah?

Brez kuhinjskih krp ne gre. V kuhinji jih res pogosto uporabljamo. Vendar, kako jih prati, da bodo ohranile belino?
Preberite si nekaj trikov, da bodo vaše kuhinjske krpe kot nove.

K pranju dodajte aspirin

Če so kuhinjske krpe, ki jih uporabljate, svetlih barv, se težko znebite zasušenih madežev na njih. Ti ostanejo tudi po nekaj pranjih in blago je, čeprav sveže oprano, še vedno videti umazano. Madežev se boste znebili tako, da v boben dodate nekaj tablet aspirina. Ta namreč vsebuje salicilno kislino, ki bo pomagala pobeliti blago.

Ne sušite jih predolgo

Če kuhinjske krpe likate, kar je dobro predvsem zaradi bakterij, ki jih s paro uničite, morate biti pozorni na čas sušenja. Če boste krpe predolgo pustili na stojalu za perilo, bo tkanina postala odporna na termične učinke in likanje bo precej težko opravilo.

Ne uporabljajte mehčalca

Čeprav mehčalec na perilu pusti prijetno mehak občutek, ga za pranje kuhinjskih krp ne priporočamo. Sploh, če želite, da bi slednje ostale bele. Zaradi mehčalca bela namreč ne bo tako zelo bela, poleg tega pa se krpe ob dodatku precej težje sušijo. Mehčalec jih naredi tudi manj vpojne, v njih pa se lažje zadržujejo bakterije.

Pomagajte si s toploto

Madeže trave, soka in podobnih madežev nebeljakovinskega izvora, se boste najlažje znebili tako, da jih najprej segrejete s sušilcem za lase. Nato na topel madež dodajte detergent ter vse skupaj vrzite v pralni stroj.

Priporočamo kuhinjske krpe Svilanit, iz 100 % bombaža, ki jih lahko operete na 60°C za brezhibno čistočo.