Naj vaš kruh ali potica ne dišita po vašem mehčalcu

Čeprav je vonj mehčalca omamen, pa ni tako priljubljen v kombinaciji z vašo peko dobrot. Pri pranju kuhinjskih krp se zato izognite uporabi mehčalca, uporabite le majhno količino pralnega (in po potrebi še malo alkoholnega kisa, ki bo nadomestil mehčalec.)

Vsaka kuhinjska krpa za svoj namen

Uporaba le ene kuhinjske krpe je preteklost. Ker se vse bolj zavedamo vplivov različnih bakterij, umazanije, je pomembno, da imamo za vsak o kuhinjsko opravilo ločeno krpo. Eno za brisanje posode, eno za brisanje rok, eno za brisanje pulta in delovnih površin, eno za hrano, ipd. Za lažje ločevanje, jih lahko ločite z izborom različnih barv ali z izbrano lokacijo, kjer imate krpe obešene.

Problematične so vlažne krpe

Redno sušenje krp je ključno za naše zdravje. Dokazano je namreč, da se na vlažnih krpah razvija največ bakterij, saj je vlaga njihov idealen pogoj za razmnoževanje. Poskrbite, da kuhinjske krpe redno sušite, tudi po bolj »čistih opravilih«, kot je npr. brisanje posode iz pomivalnega stroja.

Menjava kuhinjskih krp vsak dan

Kuhinjske krpe bi morali menjati vsak dan, predvsem v družinah z več člani. Za čistočo poučite vse družinske člane, s čimer bo vaša higiena v kuhinji še bolj vzorna.

Odstranjevanje madežev ni misija nemogoče

Vse kuhinjske krpe ločite po barvah, na temno in svetlo. Nato vsaj za 1 uro namakajte v vroči vodi in na trdovratne madeže nanesite sredstvo za odstranjevanje madežev. Operite na čim višji temperaturi (vsaj 60 °C ali še bolje 90 °C).

Še posebej previdni pri mesnih jedeh

Najbolj problematično je brisanje rok in površin za rezanje pri pripravi surovega mesa. S svežim mesom namreč prenašate bakterije, ne le na desko, temveč tudi na kuhinjsko krpo, s katero brišete površine. Bodite pozorni, da vse površine natančno operete, roke pa dobro namilite in sperete. Nato uporabite kuhinjsko krpo, ki ste jo namenili brisanju rok.

Privoščite si nove

Nov, svež pridih v domači kuhinji vam bo dal še dodatni zagon za kuhanje in peko. Privoščite si nove kuhinjske krpe, ki bodo polepšale vaš enoten izgled kuhinje. Izberite jih med širokim izborom v naši spletni trgovini.

___________________________

RECEPT ZA MEHKE ŠTRUČKE S SEZAMOM:

1,5 kg gladke moke
1,5 žličke soli
5 dag kvasa
1 žlica sladkorja
1,5 l mlačne vode
1 dcl olja
malo mleka in različna semena

Moko presejte na cedilu. Posebej v lončku zmešajte kvas, sladkor, žlico moke in malo mlačne vode, ter pustite naj vzhaja vsaj 15 minut. Vzhajano zmes zlijte v jamico v moki. Ob rob moke pa dodajte sol, preostanek mlačne vode in olje. Zamesite testo in pustite vzhajati, dokler se količina testa ne podvoji. Testo stresite na pomokano površino in oblikujte štručke. Premažite jih z mlekom, posujte s sezamom ali drugimi semeni in pecite na 190 °C približno 15 minut, odvisno od pečice in načina peke. Dober tek!