Nasvetov za doma narejena čistila ne primanjkuje. Predstavljamo pet čistil, ki jih lahko naredite sami in uporabljate doma ali v avtomobilu.

Kocke za straniščno školjko

Eni skodelici sode bikarbone dodamo četrtino skodelice citronske kisline in eno žlico sredstva za pomivanje posode, ki ga dodajamo postopoma. Ko dobimo testu podobno zmes, jo razporedimo v kalup za ledene kocke in pustimo, da se posuši. Kocke nato shranimo in jih uporabimo za čiščenje straniščne školjke. 

Čistilo za notranjost avtomobila

Polovici skodelice belega kisa (120 mililitrov) dodamo skodelico gazirane vode (240 mililitrov), polovico skodelice sredstva za pomivanje posode in četrtino skodelice limoninega soka (60 mililitrov). Zmes premešamo in jo poškropimo po madežih. Te nato podrgnemo s krtačko.

Kapsule za perilo

Naribamo eno milo za perilo in damo v večjo skledo. Dodamo skledo pralne sode in destiliran kis, ki smo mu dodali nekaj kapljic eteričnega olja. Zmes, ki spominja na drobljivo testo, spravimo v kalup za ledene kocke in preko noči pustimo, da se posuši. Kocke lahko uporabimo kot pralno sredstvo in sredstvo za odstranjevanje madežev s perila, damo pa jih neposredno v pralni stroj.

Čistilno sredstvo za kad iz samo dveh sestavin

Tekoč detergent za pomivanje posode zmešano skupaj s toplim alkoholnim kisom in poškropimo kad. Pustimo 30 minut in nato speremo z vodo ter obrišemo s suho krpo.

Tablete za pomivalni stroj

Sodi bikarboni dodamo pralno sodo, sol in citronsko kislino. Premešamo in dodamo še vodo. Še enkrat premešamo in prenesemo v kalup za ledene kocke. Pustimo sušiti čez noč. Posušene kocke lahko uporabimo kot tablete za pomivalni stroj. Namesto sredstva za sijaj lahko uporabimo alkoholni kis.