Cvrtje ne spada med najbolj zdrave načine priprave živil, ampak se nam na vsake toliko časa zares priležejo tudi ocvrte jedi. Takrat se jih seveda lotimo brez slabe vesti in z užitkom. Da pa tega ne bodo vedeli tudi vsi, ki bodo še teden dni po cvrtju prestopili prag vašega doma, smo zbrali nekaj nasvetov, da se boste lažje znebili nadležnega vonja po pregretem olju.

Še preden olje zlijete v ponev, naredite spodnja dva koraka.

1. Odprite vsa okna in vklopite napo

Če boste cvrli na prepihu, se bo vonj težje zažrl v vaše stanovanje, pazite le, da se ne prehladite.

2. Zaprite vsa vrata, ki vodijo v kuhinjo

Preprečite, da bi vonj po cvrtju iz kuhinje ušel tudi v druge bivalne prostore. Če pa ste s cvrtjem ravno zaključili, vam bodo pomagali spodnji napotki. 

Nasveti, ki jih uporabite po cvrtju:

1. Nemudoma pospravite

Čeprav si boste želeli malce spočiti, boste to zagotovo obžalovali, ko boste še nekaj dni prisiljeni vonjati smrad po postanem olju.

2. Odlijte olje

Uporabljenega olja se čim prej znebite. A nikar ga ne odlivajte v lijak.

3. Zavrite pripravek

Na ogenj pristavite kozico z vodo, v katero ste vmešali veliko žlico navadnega kisa. Pustite, da mešanica vre nekaj minut. Po želji jo lahko odišavite tudi z zelišči ali strokom vanilije.

4. Pomagajte si s kavo in sodo bikarbono

Na pult postavite posodico z mleto kavo ali kavnimi zrni in jo tam pustite čez noč. Enako lahko storite tudi s sodo bikarbono. Obe surovini bosta vsrkali neprijetne vonjave.

5. Specite piškote

Če je vonj po cvrtju še vedno prisoten, specite piškote. Vonj po cimetu in sladkorju bo preglasil tistega po cvrtju.

Pri cvrtju svoja oblačila zaščitite s kuhinjskimi predpasniki Svilanit. Priporočamo kuhinjski predpasnik Dotty, ki je na voljo v treh barvnih kombinacijah ali predpasnik Blacksmith's, v črni barvi. Prav tako so nepogrešljiv pripomoček v kuhinji tudi kuhinjske krpe Svilanit Čile, Čad ali Blacksmith's.